Olen monesti päättänyt olla vaivautumatta kirjoittamaan Perussuomalaisista ja antamatta heille näin lisäjulkisuutta, mutta nyt alkoi keittää yli. Niin monta kertaa on keltainen, ja oikeastaan kaiken muunkin värinen, lehdistö päästänyt lähinnä Soinin laukomaan perättömiä heittojaan vaatimatta minkäänlaisia perusteluja tai viitsimättä tarkistaa faktoja, että pahaa tekee.
Poliittisessa järjestelmässä on vikaa. Vanhat puolueet ovat ryvettyneet, vaikutusmahdollisuuksia ei koeta olevan tarpeeksi, politiikan kieli on etäännyttävää ja vaalirahoitussotkut vievät viimeisiä uskottavuuden rippeitä. On ymmärrettävää, että äänestäessä tekee mieli protestoida. Harmi vaan, että protestiääni Persuille menee hukkaan, kun poliittista sanomaa tai missiota ei ole.
Eikun hetkonen. Onhan Persuilta ulostuloja tullut. Ainoa ongelma on siinä, että Persut kertovat ihmisille, mitä nämä haluavat kuulla ja mikä on helposti hyväksyttävissä. Ilmastonmuutosta ei Persumaassa ole, sillä sen olemassaolon hyväksyminen tarkoittaisi sitä, että jouduttaisiin keksimään oikeita keinoja katastrofin torjumiseksi. Globalisaatiota ei ole, koska on paljon helpompaa sulkea silmät ja korvat lallattaen maammelaulua kuin päättää panostaa maahan tulevien kotoutumiseen.
Pahinta on se, että samalla kun Persut haukkuvat vanhoja puolueita, tekevät he täysin samoja virheitä kuin nämä. Soini sanoo ensimmäisessä lauseessa kansanvaltaa nuoleskellen kansan kyllä tietävän ja seuraavassa diktaattorimaisesti, että jos hän jotain sanoo, on se koko puolueen kanta. Vanhoja puolueita kritisoidaan epärehellisyydestä ja valehtelusta, kun puolueen isoherra samalla väittää kirjoittaneensa 1,5 vuotta paperia, jonka puoluetoimiston vaaliavustaja Matti Putkonen oli kirjoitusvirheineen kopioinut Metalliliitolta.
On harmillista, että nykymeiningin protestiäänet valuvat hukkaan persuille ja muille höpöhöpöpuolueille. Paljon mieluummin näkisin, että kansalaiset alkaisivat luoda painetta poliitikkojen suhtaan suoran kansanvallan lisäämisestä. Ihmiset eivät luota poliitikkoihin, ja toisaalta poliitikot eivät halua antaa ihmisille lisää valtaa lisäämällä suoraa demokratiaa. Suora demokratia olisi kuitenkin osaratkaisu tähän luottamuspulaan ja ihmisten haluun saada muutosta järjestelmään.
Suomi olisi erittäin hyvä alusta suoran demokratian rakentamiselle. Demokratialla on maassamme pitkät ja syvälle kaivautuneet juuret, ja sen pohjan päälle on hyvä lähteä kehittämään suoran demokratian eri menetelmiä. Kansanäänestykset pakottaisivat puolueet käymään aitoa keskustelua kansalaisten kanssa asiakysymyksistä. Keskeistä osallistavan demokratian* edistämisessä on kansasta itsestään kumpuava halu muutokseen – Ilman sitä päättäjät tuskin jakavat valtaansa.
Siksi tätä keskustelua on heräteltävä eteenkin vaalien aikaan. Toivottavasti mediakin kiinnostuu eikä puhele ainoastaan Soinille klepaavista ministerinpaikoista. Itse yritän muutaman muun demokratian ystävän** kanssa lisätä keskustelua muun muassa kirjoittamalla suorasta demokratiasta pamfletin Kansan valta, joka julkaistaan maaliskuussa.
* Osallistavalla demokratialla tarkoitetaan yleisesti hyvin toimivalla suoralla demokratialla täydennettyä edustuksellista demokratiaa, joka osallistaa kansalaisia päätöksentekoon.
** Muut kirjoittajat: Henrik Jaakkola, Rolf Büchi, Matti Niemi, Kaisa Leka (sarjakuvat), Tuija Brax (alkusanat) ja Rosa Meriläinen (loppusanat)
.
(Ai niin. Myöskään vieraista kielistä juontuvia sanoja ei voi muuttaa suomeksi lausumalla ne väärin, vaikka Persut tätä kovasti yrittävätkin lanseerata. Esimerkiksi blogi. Ei suomeksi voi kirjoittaa ploki. Ploki on veneen osa. Tällainen.)