Kerjäämisen kriminalisointia pohtinut sisäministeriön työryhmä on ehdottanut kerjäämisen kieltämistä lailla. Vihreät on jo aiemmin ilmaissut vastustavansa tällaista köyhyyden ja kurjuuden kriminalisointia, ja nytkin tästä uutisoitiin. Ilmeisesti Kokoomus onkin ainoa puolue Persujen lisäksi, joka tätä esitystä haluaa ajaa eteenpäin.
Juridisia tai muitakaan perusteita kriminalisoida pienen ihmisjoukon istuminen kadulla siksi, että jotakuta ärsyttää nähdä kurjuutta, ei ole. Oikeusvaltiossa ei voida hyväksyä lainsäädäntöä, jolla käytännössä kriminalisoidaan köyhyyttä ja hädänalaisuutta. Tätä mieltä olivat myös oikeusministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö sekä monet oikeustieteilijät. Itse kirjoitin työryhmälle jo raportin laatimisvaiheessa seuraavan palautteen, johon en tosin saanut vastausta.
Hei!
Luin tänään Turun Sanomien uutisesta työryhmänne kannasta kerjäämisen kieltämiseen. Jutussa viitattiin myös tulleeseen kansalaispalautteeseen, joka ”on lähes poikkeuksetta kerjäämisen kieltämisen kannalla”. Ajattelin antaa toisenlaista kansalaispalautetta.
Kerjäämisen kieltäminen lakaisisi todelliset ongelmat maton alle. Siinä ei keskityttäisi ongelmien syiden vaan niiden näkyvien seurausten ratkomiseen. Tämä ei ole kestävää politiikkaa tai edes inhimillistä. Se, että hyväosaisille tulee paha mieli kun he näkevät kerjäläisen, ei ole kriminalisoinnin peruste. Oikeastaan en näe mitään syytä sille, miksi kerjääminen pitäisi kriminalisoida.
Kerjääminen on nähdäkseni oire, jonka takana ovat esimerkiksi romanien laaja syrjintä, rasistiset asenteet, huonot asumisolot, puutteellinen koulutus ja poliisin väkivalta – EU-maissa! Nämä tekijät pitävät romaneja köyhyysloukussa, ja tämä ongelma näkyy muun muassa kerjäämisenä. Kerjäämisen kieltäminen ei ole minkäänlainen ratkaisu, vaan Suomen pitää toimia alotteellisesti muun muassa EUn laajuisen kattavan ja sitovan strategia syrjinnän ja köyhyyden ehkäisemiseksi aikaansaamiseksi. Suomessa tai muuallakaan ei voida laittaa silmiä kiinni todellisilta ongelmilta: Ihmisoikeudet ovat globaaleja.
Kaikki eivät sitä paitsi tiedä tai osaa käyttää niitä tukisysteemimme mahdollisuuksia, joita Suomessa on. Suomessa ei näköjään kuitenkaan ole riittävän ”toimivaa lainsäädäntöä akuutissa hädässä olevien ihmisten auttamiseksi”, jos ongelmia esiintyy ja niitä yritetään hoitaa Poissa silmistä, poissa mielestä -menetelmällä. Jo itse kerjääminen ja ihmisten asenteet siihen osoittavat, ettei toiminta ole riittävää – Ei Suomen eikä EU:n laajuisesti. Ei kukaan varmasti huvikseen istu kadulla ja yritä näyttää mahdollisimman kurjalta.
Toivonkin, että työryhmänne pohtii ratkaisuja ongelmiin ja syihin, eikä yritä lääkitä keuhkokuumetta laastarilla. Härski kaupunkitilan hygienisointi kieltämällä kerjääminen ei ole ratkaisu, eikä köyhyys poistu sillä, että kielletään ihmistä istumassa pahvimuki edessään kadulla. Toivotan voimia ja viisautta työssänne!
Ystävällisin terveisin,
Saara Ilvessalo
Oik.yo, Turku
Toivon ja uskonkin, että ehdotus kariutuu omaan mahdottomuuteensa.