Haluan rakentaa Turkua, jossa huomisen haasteet korjataan jo tänään. Vaaliteemoissani avaan, mitä tämä tämä tarkoittaa kaupunkiympäristön, luonnon, ilmaston, ihmisten ja palveluiden kannalta. Vaaliviikolla julkaisen 10 ratkaisua jokaisen vaaliteemani edistämiseksi. Nyt on vuorossa vaaliteemani, joka käsittelee ennaltaehkäiseviä palveluita, eli oikeutta saada asiantuntevaa apua ajoissa.
Kun ihminen saa apua ajoissa, vältytään raskaammalta tieltä. Se on sekä inhimillisesti järkevää että taloudellinen säästötoimenpide. Ennaltaehkäisevistä palveluista säästäminen olisi virhe, joka kasvattaisi kaupungin menoja myöhemmin. Olemme jo tällä kaudella päättäneet satsata useita miljoonia matalan kynnyksen mielenterveys- ja päihdepalveluihin. Tässä ensi valtuustokaudelle kymmenen ratkaisua, joilla tarjotaan jokaiselle asiantuntevaa apua ajoissa.
- Ennaltaehkäisyyn panostaminen tuo sekä taloudellisia että inhimillisiä säästöjä, kun suuremmilta ongelmilta voidaan välttyä. Taataan riittävät resurssit matalan kynnyksen palveluihin.
- Tarjotaan lapsille ja nuorille apua ajoissa, ja hoidetaan perheiden tukipalvelut kuntoon. Pelkkä lasten tai nuorten yksilöllinen tukeminen ei riitä, vaan tarvitaan tukea niihin yhteisöihin, joissa lapset elävät, ja niistä perhe on tärkein. Varmistetaan lastensuojelun resurssit ja perheneuvolan laadukas palvelutuotanto.
- Huolehditaan siitä, että koulujen ryhmäkoot ovat maltilliset ja opetus sekä tukipalvelut laadukkaita.
- Lisätään koulujen psykologipalveluja ja mm. psykiatrisia sairaanhoitajia. Taataan riittävät tutkimukset, diagnoosit ja kuntoutus, jotta jokainen pystyy myöhemmin elämässään löytämään oman paikkansa yhteiskunnassa, esimerkiksi itselleen sopivan koulutuksen ja työn.
- Hoidetaan korjaavat (mielenterveys)palvelut kuntoon ennen sote-uudistusta – näitä tarvitaan koronakriisin jälkeen vielä aiempaa enemmän. Pelkkä ennaltaehkäisy ja varhainen apu eivät ratkaise jo suuriksi kasvaneita ongelmia. Lisätään psykiatrian resursseja.
- Käynnistetään rakenteilla oleva mielenterveys- ja päihdeyksikkö.
- Edistetään avoimen ja helposti lähestyttävän psykiatrisen sairaalan rakentumista Turun keskeiselle paikalle Kiinanmyllynkadulle. Sijainti ja avoimuus vähentävät psykiatrisiin sairauksiin liittyvää häpeän leimaa. Itse sairaalan suunnittelusta vastaa sairaanhoitopiiri, mutta kaupunki voi edistää asiaa mm. kaavoituksella.
- Huomioidaan mielenterveys ja hyvinvointi kaikissa päätöksissä: kaupunkisuunnittelussa, hyvinvointia lisäävässä arkkitehtuurissa, kulttuuri- ja liikuntapalveluissa, kouluissa, vehreyden lisäämisessä kaupungissa, kattavassa ja esteettömässä joukkoliikenteessä… Rakennetaan kaupunkia, joka houkuttelee arkiliikuntaan, mikä vähentää liikkumattomuuden aiheuttamia haasteita ja kustannuksia.
- Lisätään enemmän kevyitä ja joustavia hoivapalveluita ja asumismuotoja, joiden avulla vanhukset pystyvät kuntonsa puitteissa elämään aktiivista ja hyvää elämää. Tuodaan vanhuspalvelut ja päiväkodit lähelle toisiaan.
- Poistetaan köyhyyttä: turvataan sosiaalitoimen resurssit, edistetään työllisyyttä, poistetaan asunnottomuus, rakennetaan riittävästi asuntoja edullisten asumisen takaamiseksi ja rakennetaan tuettua vuokra-asumista. Vähennetään alueiden eriarvoisuutta investoinneilla, palveluilla ja kaavoituksella.