Turun kaupunginvaltuusto teki maanantaina 20.4. historiallisen päätöksen, kun se selvin luvuin 49-16 päätti viedä raitiotien suunnittelun loppusuoralle. Lopullista rakentamispäätöstä päästään tekemään 2021 alkavalla valtuustokaudella.
Raitiotie on välttämätön Turun vetovoimalle ja kasvulle. Kun ihmiset nykyään valitsevat kotipaikkaa, nousevat kiinnostaviksi urbaanin elämän mahdollistavat kaupungit, joissa töihin ja palveluihin pääsee sujuvasti joukkoliikenteellä. Kaupungistuminen ja globalisaatio ovat aiheuttaneet sen, että Turku kilpailee samassa kastissa vaikka Malmön, Kööpenhaminan, Tukholman ja Oslon kanssa. Siinä sarjassa menestyy kehittyvät ja rohkeat kaupungit, jotka panostaa kestävyyteen ja eteenpäin menemiseen. Turku kasvaa noin 2000 ihmistä vuodessa. Tämä kasvu pitää toteuttaa kestävästi, ja kestävä kaupunkirakenne tarvitsee raitiotietä ja toisin päin.
Raitiotie on välttämätön Turun taloudelle ja palveluille. VTT:n selvityksen mukaan raitiotieinvestointi maksaa itsensä takaisin tonttien myynnin, maankäyttömaksujen ja rakennushankkeiden tuottamien verotulojen kautta. Se luo töitä, on kustannustehokas tapa järjestää joukkoliikennettä ruuhkaisilla reiteillä, ja sen avulla voidaan taata Turun palvelut myös tulevaisuudessa. Arviot hyödyistä Turulle ja turkulaisille perustuvat selviin lukuihin ja tutkittuun tietoon. Tässä koronatilanteessa raitiotie on entistä tärkeämpi. Yhteiskunta elvyttää, ja kestäviin infrainvestointeihin on tulossa sekä valtion että EU:n tukea.
Raitiotie on välttämätön Turun liikenteelle. Se vähentää ruuhkia ja on käytännössä ainoa keino toteuttaa valtuuston yksimielisesti asettamat prosenttitavoitteet kestävistä kulkutavoista. Raitiotiellä liikkuvat imagon eli raidefaktorin takia nekin, jotka eivät bussin tai kaupunkipyörän kyytiin hyppää. Kun bussilinja muutetaan raitiotieksi, ihmiset käyttävät tutkitusti enemmän joukkoliikennettä.
Raitiotie on välttämätön Turun ilmastotavoitteille. Liikenteen päästöjen suhteellinen osuus on kasvanut ja tulee kasvamaan.Vaikka liikkumista koskevat tavoitteet saavutettaisiin, liikenteen osuus ilmastopäästöistä kasvaa todennäköisesti yli 50 prosenttiin kaikista Turun päästöistä, ja liikenne on näin ollen suurin yksittäinen ilmastopäästölähde. Trendi osoittaa, että toisin kuin muissa suurissa kaupungeissa, Turussa yksityisautoilun osuutta ei ole saatu vähennettyä kuluneen 10 vuoden aikana, vaan se on lisääntynyt. Raitiotie vähentää päästöjä, pienhiukkasia ja liikenteen melua.
Raitiotie on välttämätön lähiökehitykselle. Ensi vaiheessa Varissuolle on valtava hyöty siitä, että alueen houkuttelevuus lisääntyy, saavutettavuus parantuu ja investoinnit lähtevät etenemään. Entinen maineeltaan ongelmalähiö muuttuu hyvin saavutettavaksi, kehittyväksi, edulliseksi ja luonnonläheiseksi asuin- ja työpaikaksi. Jos alueiden eriarvoisuus halutaan ottaa tosissaan, se vaatii oikeita investointeja ja tekoja, ei pelkkiä tasa-arvo-ohjelmia ja pikkunäpräystä.
Korona on muuttanut ja muuttaa maailmanjärjestystä, mutta paniikkiin ei ole syytä. Itse asiassa paniikki on se asia, joka pahimmillaan muuttaa asioita enemmän kuin alkuperäinen syy. Kaupungin toiminta ja investoinnit eivät voi pysähtyä koronan takia. Päin vastoin, koronan takia uutta pitää nyt rakentaa entistä ponnekkaammin.
Kouluaikojeni neljästä parhaasta ystävästäni kolme asuu nykyään ulkomailla: Kanadassa, Norjassa ja Ranskassa. He kaikki muuttivat kaupunkiin, jossa on raitiotie. Minä haluan saada molemmat: Rakkaan historiallisen, minun kokoiseni, kotikaupunkini Turun, ja urbaanin, eteenpäin katsovan, viihtyisän sekä kestävän raitiotiekaupungin.
Raitiotie ei ole välttämätön Turun vetovoimalle ja kasvulle. Kannattaa todella ottaa mallia Malmöstä jossa paikallinen Miljöpartiet ylistää kaupungin energiatehokasta ja käyttäjiä houkuttelevaa superbussijärjestelmää. Kestävä kaupunkirakenne ei tarvitse raitiotietä.
Raitiotie ei ole välttämätön Turun liikenteelle. Mystinen raidefaktori perustuu selvityksiin, joissa on verrattu modernin ruuhkattoman raideratkaisun houkuttelevuutta ruuhkassa mateleviin epämukaviin busseihin. Aaltoyliopistossa on alustavasti selvitetty raidefaktorin olemassa oloa.
Raitiotie ei ole välttämätön Turun ilmastotavoitteille. Matkustajakilometrikohtainen CO2-päästö saattaa olla kymmeniä prosentteja sähköbussia suurempi, kun otetaan huomioon koko suorata ja epäsuorat vaikutukset infra mukaan lukien koko elinkaarena ( googlaus vaikkapa ”environmental impact travelandmobility”)