Tänään valtuustossa keskusteltiin jälleen kiihkeästi muun muassa sote-lausunnosta, taloustilanteesta ja toriparkista.
Jälkimmäisessä keskustelua kirvoitti se, että samassa kun valtuusto merkitsi tiedoksi korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen hylätä valitukset Kauppatorin kaavasta, tehtiin esitys asemakaavan uudelleenvalmstelun aloittamisesta siten, ettei se sisällä maanalaista psäköintiä. Kun tämä menettely ei täyttänyt lain kirjainta, tehtiin sisällöltään sama esitys valtuutettujen kiireellisesti käsiteltävässä valtuustoaloitteessa, jonka itsekin allekirjoitin ja jonka puolesta käytin puheenvuoron. Tämä siksi, että uusi valtuusto ei ole saanut ottaa kantaa toriparkkiin, vaikka se oli iso vaalikysymys kuntavaalien 2012 aikaan. Asia tuotiin nimittäin samalla tavalla kiireellisenä asiana vanhan valtuuston käsittelyyn kannattajien toimesta. Toriparkkikysymykseen siis palataan syksyn aikana.
Taloustilanne on yhä huolestuttava, sillä valtionosuudet pienenevät ja työttömyysluvut ovat Turun seudulla korkeat huolimatta ilonpilkahduksista telakan suunnalta. Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain lausunnossa omasta mielestäni tärkeää oli lausua siitä, että myös näistä palveluista päätetään demokraattisesti niin, että valta ja vastuu ovat samassa korissa. Huomautin puheenvuorossa, ettei tässä yhteydessä voida käyttää termiä ”suora demokratia”, jos tarkoitetaan suoria vaaleja tai edustuksellista demokratiaa.
Varsinaisten lista-asioiden lisäksi jätin aloitteen pyöräreittien osoittamisesta tapahtumien aikaan. Aloitteen allekirjoittivat lisäkseni vihreiden ryhmä sekä yksittäisiä valtuutettuja kokoomuksesta, vasemmistoliitosta ja perussuomalaisista.
Valtuustoaloite pyöräreittien suunnittelusta ja osoittamisesta tapahtumien aikana
Turun kaupunginvaltuuston kokous 22.9.2014
Turussa järjestetään ympäri vuoden erilaisia markkinatapahtumia lyhyin väliajoin. Yleensä alue suljetaan tapahtuman ajaksi pyöräilijöiltä, ja pyörää on talutettava tapahtuma-alueen läpi. Pyöräilykielto on osoitettu joskus virallisin liikennemerkein, joskus muunlaisella kiellolla, mutta joka tapauksessa vasta kun kävelyalue jo alkaa, jolloin pyöräilijän on kierrettävä takaisin etsiäkseen vaihtoehtoista pyöräreittiä. Yllättäen sulkeutuvat pyöräreitit hankaloittavat huomattavasti pyöräilyä ja liikkumista kaupungissamme.
Kaupunginhallituksen tulisi tehdä tapahtumia ja niiden liikennejärjestelyjä koskeva ohjeistus, jota alemmat elimet noudattavat. Turun kiinteistöliikelaitoksen ja sen johtokunnan on aina alueita tapahtumakäyttöön luovuttaessaan huomioitava pyöräily ja tarpeen tullen velvoitettava tapahtumanjärjestäjää suunnittelemaan ja ohjeistamaan vaihtoehtoisen turvallisen ja toimivan pyöräreitin tapahtuma-alueen ohi.
Jos tapahtuman vuoksi joudutaan sulkemaan pyöräilyreittejä tai rajoittamaan niiden käyttöä, kiinteistöliikelaitoksen ja järjestäjän on yhteistyössä osoitettava selkeästi opastettu kiertoreitti. Tapahtumanjärjestäjää tulisi velvoittaa antamaan selvä ohjeistus, jossa pyöräilykielto osoitetaan virallisin liikennemerkein jo edeltävässä risteyksessä ja jossa osoitetaan pyöräliikenteelle turvallinen kiertoreitti. Liikelaitos voi periä kulut tapahtumanjärjestäjältä. Näin on toimittu useissa muissa kaupungeissa, jossa pyöräreitin osoittaminen on velvoite tapahtuman järjestämiseksi.
Esimerkiksi Aurajoki-rannassa järjestettävien tapahtumien aikaan Kauppiaskadun ja Rettiginrinteen välin pitäisi pysyä auki pyöräilijöille aina myös tapahtumien aikaan. Linnankatua ja Itäinen Rantakatu – Hämeenkatu – reittiä voisi käyttää kiertoreittinä. Tapahtumanjärjestäjä ja kaupunki voisivat sopia järjestelyistä tapahtumien aikaan esimerkiksi niin, että pyöräkaistan tieltä poistettaisiin tilapäisesti parkkipaikkoja ja osa ajokaistasta osoitettaisiin pyöräilijöiden käyttöön tilapäisin merkinnöin.
Turussa 22.9.2014
Saara Ilvessalo
Hyvä!
Hienosti perusteltu ja jäsennelty aloite.