Julkaistu Helsingin Sanomissa 20.3.2014
Eurovaaleissa äänesti vuonna 2009 vain noin 40 prosenttia suomalaisista. Moni on voivotellut matalaa äänestysprosenttia. Aktiivisuuteen kannustamisen ohella on kuitenkin keskityttävä ongelman syihin ja ratkaisuihin. Demokratiavajeinen Eurooppa ei kiinnosta ihmisiä, eikä ilman äänestäjien vaikutusta koko unionilla ole oikeutusta toimia.
PERINTEISESTI demokratiavaje kulminoitui siihen, että komissiolla ja neuvostolla oli enemmän valtaa kuin ainoalla suoralla kansanvaalilla valitulla elimellä, EU-parlamentilla. Lissabonin sopimuksen myötä parlamentin valtaa on onneksi lisätty, ja parlamentti päättää nyt yhdessä ministerineuvoston kanssa lähes kaikesta EU-lainsäädännöstä.
Ajankohtainen esimerkki demokratiavajeesta ovat EU:n ja Yhdysvaltojen välillä paraikaa käytävät neuvottelut vapaakauppasopimuksesta: europarlamentaarikot eivät juuri pääse käsiksi neuvoteltaviin teksteihin, kun samaan aikaan erilaisilla intressiryhmillä on jopa 600 lobbarin voimalla rajoittamaton pääsy neuvottelujen tuloksiin. Suomen eduskunnasta tekstejä ei tällä hetkellä lue kukaan.
Yrityselämä on ollut mukana neuvotteluissa. Kansalaiset ja kansalaisjärjestöt on jätetty niiden ulkopuolelle. On iso riski, että neuvottelut johtavat sellaisten rakenteiden syntyyn, joilla voidaan sivuuttaa demokraattisesti muun muassa ympäristön ja ihmisten terveyden suojelemiseksi luotuja lakeja.
LOBBAUS ylipäätään on EU-päätöksenteossa avoimuuden musta aukko.
Unioniin tarvitaan Yhdysvaltojen tapaan pakollinen ja julkinen lobbarirekisteri, josta käyvät ilmi tiedot lobbaavan tahon budjetista, asiat, joihin pyritään vaikuttamaan sekä tieto lobbaavista henkilöistä toimeksiantajineen.
Eurooppalaisessa päätöksenteossa tarvitaan radikaalia avoimuutta ja suoraa demokratiaa. Parlamentin roolia päätöksenteossa on vahvistettava edelleen.
On hyvä muistaa, että parlamenttiin valitut edustajat eivät ensisijaisesti edusta jotain jäsenmaata vaan toimivat poliittisessa ryhmässä sen ryhmän arvojen ja ihanteiden puolesta.
VASTIKÄÄN lanseerattua eurooppalaista kansalaisaloitetta pitää kehittää kohti sitovaa kansalaisaloitetta, joka mahdollistaa myös suorat kansanäänestykset asiakysymyksistä. Tämä lisäisi tietoa, uutisointia ja kiinnostusta henkilöiden lisäksi myös politiikan sisältöjä kohtaan. EU:n toimintaa on tehtävä avoimemmaksi ja kauppaneuvottelut Yhdysvaltojen kanssa on avattava heti.
EU:n demokratisointi on välttämätön ehto ihmisten kiinnostuksen ja unionin oikeutuksen takaamiseksi.
Maria Ohisalo
Vihreiden nuorten puheenjohtaja
Saara Ilvessalo
Turun vihreiden puheenjohtaja
Anni Sinnemäki
Kansanedustaja