Vihreiden valtuustoryhmä ja muut vihreät luottamushenkilöt päättivät kahdeksan kärkitavoitetta Turun talousarvioneuvotteluihin. Kun nyt luen valmista budjettia, voin ilokseni nähdä näistä jokaisen siellä.
Panostetaan hyvinvointivelan korjaamiseen ja työntekijöiden jaksamiseen
Eräs sukulaiseni kertoi eilen, miten hän oli yrittänyt saada lähetettä lääkärille sekä sähköisistä palveluista että terveysaseman luukulta. Lain mukainen vastausaika täyttyi ilman vastausta, ja neuvonnasta sanottiin, että itse aikaakaan ei tarvitse muutamaan kuukauteen odotella. Vihreiden ykköstavoite olikin terveysasemajonojen ja hoitovelan purkaminen, minkä takia esitimme sosiaali- ja terveyslautakunnan talousarvioon 4 miljoonaa lisää. Olemme myös iloisia siitä, että mielenterveyteen panostetaan ja terapiatakuu etenee.
Kasvatuksessa ja opetuksessa vaadimme, että palvelutasosta ei tingitä. Korona-aika on luonut erityisiä haasteita lapsille ja nuorille, ja meidän täytyy puuttua pahoinvointiin arjessa samalla kun huolehdimme kaikkien oppimisesta. Resurssien pitää riittää opetuksen tuen takaamiseen ja oppimisvajeiden paikkaamiseen. Tämä tarkoittaa, että emme tingi opetuksen laadusta, oppimisen tukipalveluista tai ryhmäkoista, muttemme myöskään opettajien ja henkilökunnan hyvinvointi. Jos opettaja ei voi hyvin, on turha haaveilla laadukkaasta opetuksesta.
Haluamme muutenkin panostaa kaupungin henkilöstön työhyvinvoinnin lisäämiseen, työnkuvasta riippumatta. Palkkojen tarkistusta pitää myös jatkaa. Esitimme henkilöstöresurssien lisäämistä erityisesti rakennusvalvontaan ja kaavoitukseen, jotta rakennuslupajonot saadaan purettua ja kaavoitusprosessia sujuvoitettua.
Kaikki nämä tavoitteet siis saavutimme.
Ilmasto- ja ympäristötavoitteista totta
Glasgown ilmastokokous oli taas hyvä muistutus siitä, että koko maailma pyrkii kyllä oikeaan suuntaan, mutta ne konkreettiset ja kunnianhimoiset toimenpiteet tehdään kaupungeissa ja kunnissa. Turku on mutta sen pitää myös jatkossa olla suunnannäyttäjä. Vihreille oli ensiarvoisen tärkeää, että talousarviossa varmistetaan koko konsernin ympäristö- ja ilmastotavoitteiden toteutuminen. Turulla on todella hyvät tavoitteet ja suunnitelmat, mutta edelleen tekoja tarvitaan.
Esitimme ja päätimme budjetissa, että ilmasto-ohjelman toimenpiteet tullaan päivittämään kevätkaudella 2022. Päivitystyön yhteydessä tarkistetaan toimenpiteiden talousarviovaikutukset ja tehdään tarvittaessa niiden edellyttämät muutokset talousarvioon. Tässä budjetissa otettiin jo ensi askeleet kohti ilmastobudjetointia, mikä on hieno juttu, mutta toivottavasti meillä on jo ensi vuonna täysimääräinen ilmasto- ja päästöbudjetointi käytössä.
Kaupunkia kehitetään ja ilmastonmuutosta hillitään parhaiten yhdessä kaikkien kanssa. Yksi vihreiden läpimenneistä tavoitteista oli turkulaisten osallisuuden ja yhdessä tekemisen parantaminen: Halusimme kehitettää asukasbudjetointia, jonka kautta turkulaiset saavat tällä hetkellä vuosittain päättää siitä, mihin miljoona euroa vuodessa käytetään. Tämä summa kasvaa 3 miljoonaan euroon vuodelle 2023.
Yksi vihreitä voittoja oli, että hiilinielujen määrää kasvatetaan. Se on edellytys sille, että me voimme vuodesta 2029 eteenpäin olla ilmastopositiivinen kaupunki, eli että kaupungillamme on ilmakehää viilentävä, ei lämmittävä vaikutus.
Meille oli myös tärkeää, että kaikkea kaavoitusta, erityisesti pientalojen kaavoitusta, tehdään ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävästi, eli ei keinolla millä hyvänsä, ja ettei kaavoitusvalta lipsu kaupungilta pois. Näiden tavoitteiden pitää toteutua, kun kaavaprosesseja ensi kaudella kehitetään.
Liikennetavoitteet eivät toteudu, ellei tekoihin riitä uskallusta ja halua
Talousarvion ja -seurannan pitää erityisesti olla siten läpinäkyvä, että investointien ja käyttötalousmenojen jakautuminen kestävään liikenteeseen ja muihin liikennehankkeisiin näkyy selvästi. Erityisesti liikenteen päästöt ovat nimittäin Turun haaste.
Turku ainoa suuri kaupunki, joka ei ole saanut yksityisautoilun määrää ja päästöjä laskuun. Koronan jälkeen henkilöautoilu on vaan lisääntynyt ja bussien käyttäjämäärät vähentyneet. Erityisesti liikennepolitiikassa näkyy se, että kaikki puolueet eivät ole oikeasti sitoutuneet tavoitteisiin. Ei haluta panostaa kestävään liikenteeseen, vaikka on vain ja ainoastaan meidän päättäjien tehtävä taata, että ihmisillä on kannustimia ja aio mahdollisuus valita kävely, bussi, pyörä tai vaikka skuutti oman auton sijaan.
Valitettavasti ihan viime viikolta löytyy tästä tekojen puutteesta esimerkki. Kaupunkiympäristölautakunta teki päätöksen uusista kaupunkipyöristä, mikä on hieno asia. Kuitenkin lautakunnan enemmistö eli kokoomus, SDP, perussuomalaiset, keskusta ja puolet vasemmistoliitosta leikkasi kaupunkipyöräkaudesta lähes puolet eli 5 kuukautta pois.
Näille puolueille haluan sanoa: Hienoilla ilmastotavoitteilla ja sanoilla ei merkitystä, jos aina kun tarjotaan ratkaisuja ja keinoja, te hylkäätte ne ettekä tarjoa tilalle mitään. Meidän täytyy pystyä parempaan.
Työ siis jatkuu, jotta nyt päätetty budjetti johtaa konkretiaan.