Tiesitkö, että Turku on Suomen ykkösilmastokaupunki?
Turulla on siis Suomen kunnianhimoisin ilmastotavoite olla ilmastoneutraali vuonna 2029. Valtuusto on tämän tavoitteen yksimielisesti hyväksynyt, ja on hienoa nähdä, että olemme edelleen oikealla uralla. Valtuusto käsitteli ilmastosuunnitelmamme raporttia viime vuodelta: Turku on saavuttanut puolivälitavoitteensa vuotta ennen suunniteltua, jo viime vuonna.
Myös lähivuosina on luvassa monia edistysaskelia. Turku Energia luopuu fossiilisen hiilen energiakäytöstä vuoden 2022 aikana. Tämä on kansallisesti ja kansainvälisestikin upea suoritus, kuten tietenkin koko meidän ilmastotavoitteemmekin.
Välillä kuulee, että ilmastonmuutoksen hillitseminen ei onnistuisi hinnan takia. Nostetaanpa raportista hyvä esimerkki siitä, että tämä ei pidä paikkaansa. Uusiutuvan energian osuutta kaukolämmön tuotannossa on Turussa lisätty tuntuvasti: toteutunut osuus oli lähes 80 %. Tämä johti merkittävään päästövähennykseen. Samanaikaisesti kaukolämmön asiakashinta aleni edelleen. Ilmasto, ihmiset ja talous kiittävät.
Oikeallakin uralla täytyy muistaa, että helpoimmat ratkaisut on jo toteutettu. Ns. hajapäästöt ovat niitä vaikeimpia päätöksiä.
Tieliikenteestä on muodostumassa Turun merkittävin yksittäinen päästösektori. On toki lohdullista, että liikenteenkin päästöjä on kuitenkin saatu vähenemään hieman, vaikka kulkumuotojen kehitys ei ole ollut linjassa muiden suurten kaupunkien kanssa: emme ole saaneet muutettua painopistettä autoilusta joukkoliikenteeseen, kävelyyn ja pyöräilyyn samalla tavoin kuin muut.
On syytä nostaa kissa pöydälle, hyväksyä tosiasiat ja ryhtyä toimiin: meidän tehtävänämme on toteuttaa liikenteen murros kohti puhdasta, terveellistä ja turvallista liikennettä. Kiihkottomasti, ratkaisukeskeisesti.
Toinen haaste joka on syytä nostaa esiin on hiilinielujen säilyttäminen ja kasvattaminen kaupungin rakentuessa. Monet toteutusvaiheessa olevat rakennushankkeet ovat kasvattaneet rakennetun alueen pinta-alaa Turussa jopa väestönkasvua nopeammin. Toki rakentaminen on etupainotteista väestönkasvuun nähden, mutta kehitykseen on syytä puuttua kaupunkisuunnittelussa.
Askelia on tässäkin jo otettu. Valtuusto päätti keväällä vihertehokkuudesta, joka määrittelee kunkin tontin vehreyden määrän. Se pitää ottaa työkaluna käyttöön täysimääräisesti, vaikka valtuusto vesittikin sen rakennusjärjestyksessä pelkäksi tavoitetasoksi velvoitteen sijaan.
Positiivista kehitystä nähtiin viime kaudella myös metsäsuunnitelmassa, jossa luovuttiin avohakkuista ja Vihreiden ryhmän esityksestä kaupunkiympäristölautakunta laski Turun metsien hakkuutavoitteen aiemmasta 60 prosentista 40 prosenttiin.
Pormestariohjelmassa on lisäksi linjattu tärkeitä jatkoaskelia ilmastotavoitteen saavuttamiseen. Selvitämme päästöbudjetoinnin käyttöönottoa. Päätöksentekoon on tulossa myös ilmastotyön toimenpideohjelman päivittäminen.
Pormestariohjelma huomioi myös sen faktan, että suhteellisesti suurin päästövähennystavoite kohdistuu tällä kaudella liikenteeseen. Näin ollen vihreiden ryhmä odottaa paljon tulevalta toimenpideohjelmalta ja erityisesti toimenpiteiltä, joilla saamme liikenteen päästöt alas.
1 thought on “Turku on ilmastotyössä edelläkävijä, mutta vain jos uskallamme tehdä myös vaikeat päätökset”