”Pandemian jälkeen uhkaa mielenterveyskriisi,” uutisoi eräs lehti lokakuun lopussa.
Kysyin tänään valtuuston kyselytunnilla, miten koronavuosi on vaikuttanut mielenterveyspalveluiden kysyntään Turussa ja Turun seudulla.
Miten olemme pystyneet palveluissa vastaamaan lisääntyneeseen tarpeeseen ja miten saamme avun riittämään pitkällä tähtäimellä?
Vastauksen mukaan on vaikea sanoa, miten paljon juuri korona on vaikuttanut. Keväällä osa palveluita tarvitsevista saattoi jäädä kotiin, mikä saattaa lisätä palveluntarvetta pidemmällä tähtäimellä.
Erikoissairaanhoidon psykiatristen palveluiden kysyntä oli nousussa jo ennen epidemiaa, ja on sitä edelleen. TYKSin psykiatrian mukaan korona on lisännyt potilaiden hätää.
Aikuisten perustason palveluissa sen sijaan ei havaittu koronan aiheuttamaa lisäystä, mutta mielenterveyspalveluiden tarve koko ajan kohtuullisen suurta.
Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden tarve taas on kasvanut. Myös pitkällä tähtäimellä on perusteltu uhkakuva, että mielenterveyspalveluiden tarve kasvaa.
Siksikin on tärkeää, että ensi vuoden budjettiin lisättiin 1,1 miljoonaa euroa matalan kynnyksen mielenterveys- ja päihdepalveluihin. Turkuun ollaan myös perustamassa uutta mielenterveys- ja päihdeyksikköä, joka pyrkii parantamaan mielen palveluiden tarjontaa.
Apua on oltava saatavissa ajoissa. Ennaltaehkäisy on sekä inhimillistä että taloudellisesti järkevää.