Julkaistu Turun Sanomissa 8.4.
Turussa on alkuvuodesta puhuttanut mahdollinen kunnallinen neuvoa-antava kansanäänestys toriparkista – taas.
Demokratian tila herättää näin vaalien alla huolta muutenkin: muun muassa Helsingin Sanomien mielipidekirjoituspalstalla on alkuvuodesta kirjoitettu siitä, miten äänestäjäkunta ei voi nykyjärjestelmässä juurikaan vaikuttaa politiikan suuntaan. Erään mielipidekirjoituksen otsikko oli “Kansan on vaikea vaikuttaa politiikkaan”.
Väite on absurdi mutta tosi. Absurdi sen takia, että demokratian pitäisi nimenomaan olla kansan valtaa, ja kuitenkin tosi, koska kansalaisilla ei ole minkäänlaista välinettä vaikuttaa suoraan päätöksenteon asiakysymyksiin.
Kansalaisaloite on hieno askel suomalaisessa demokratiassa. Sen avulla voidaan herätellä ja ohjata julkista keskustelua aloitteen aiheesta sekä päätöksenteon agendasta.
Aloite on kuitenkin vain ehdotus. Lopullinen valta jää poliitikoille.
Kansalaiset sivuutetaan päätöksenteosta vaalikausien välissä. Jussi Lähde kirjoitti Turun Sanomissa tammikuussa siitä, miten ”eliitin ja kansan” välinen kuilu osoittaa, ettei ”Suomi koskaan ole ollut länsimainen demokratia”. Hänen mukaansa suomalainen eliitti pitää demokratiaa liian arvokkaana kansan käsiin annettavaksi.
Lähde kirjoittaa kärkevästi, mutta osuu oikeaan. Oikeusministeriön viimevuotisen demokratiapoliittisen selvityksen mukaan kansalaisten kiinnostus suoraa osallistumista kohtaan on vahvaa ja kasvanut selkeästi viime aikoina. Poliitikot kuitenkin suhtautuvat kansanäänestyksiin selkeästi nihkeämmin kuin kansalaiset. Kansalaiset puolestaan eivät luota poliitikkoihin.
Åbo Akademin demokratiatutkimuksen huippuyksikön johtaja totesi jo neljä vuotta sitten, että edustuksellinen demokratia on tutkimusten mukaan syvässä kriisissä. Ratkaisuna hän ehdotti muun muassa lisää suoraa demokratiaa.
Päätöksentekojärjestelmämme on pieniä kasvonkohotuksia lukuun ottamatta jäänyt junnaamaan paikalleen vuosikymmeniksi, vaikka maailma ympärillä kehittyy hurjaa vauhtia. Demokratia on alituisesti ylläpidettävä ja kehitettävä järjestelmä. Tarvitsemme lisää aitoja vaikutusmahdollisuuksia, ei kosmeettisia silmänlumeita.
Ihmisillä pitää olla mahdollisuus vaikuttaa paitsi päättäjiin myös suoraan tärkeimpiin asiakysymyksiin. Kansalaisten aloitteesta tapahtuvilla sitovilla kansanäänesyksillä päätöksiä tehtäisiin ihmisten kanssa, ei heidän puolestaan. Suorat vaikutusmahdollisuudet ja valmistelun avoimuus tukevat edustuksellista demokratiaa.
Näin saadaan päätöksenteko osaksi ihmisten arkea, vähennetään kuilua päättäjien ja kansalaisten välillä sekä lisätään niin ihmisten tietoa kuin tyytyväisyyttä.