Turun kaupunginvaltuuston kuumin aihe tänään Turun uudistamisohjelma ”U2”. Sen säästöehdotuksista eniten keskustelua herättivät opetuksen säästöt. Lopputulos opetuksen osalta on kelvollinen: Säästöpainetta saatiin vihreiden ansiosta vähennettyä.
Olen aina yrittänyt tehdä politiikkaa kestävän kehityksen periaatteen mukaisesti: Tulevilla sukupolvilla pitää olla samat, ellei paremmat, edellytykset hyvään elämään kuin meillä, ja ympäristön täytyy säilyä samassa, ellei paremmassa, kunnossa. Siksi kannatan ennaltaehkäisevää politiikkaa, jota tällaisessa taloustilanteessa on kovin vaikeaa tehdä. Emme voi jättää velkataakkaa lapsenlapsillemme, mutta emme myöskään voi vähentää samojen lapsien ja lapsenlapsien tärkeimmästä palvelusta, opetuksesta.
Nyt tehty uudistamisohjelma hillitsee velkaantumista 22 miljoonan säästöillä, mutta ei katkaise sitä. Koulujenkin on oltava mukana säästöurakassa ja palvelujen uudistamistyössä, jotta kau-pungin talous saataisiin kuntalain mukaisesti taloussuunnittelukauden lopussa tasapainoon. Opetuksesta ei kuitenkaan voi säästää samalla tavalla kuin muualta, sillä nimenomaan kouluissa ennaltaehkäistään ongelmia, jotka myöhemmin aiheuttavat moninkertaisia taloudellisia ja inhimillisiä kustannuksia. Ennaltaehkäisevään työhön panostaminen täytyy nähdä investointina, ei menona.
Vihreiden kärkitavoitteena neuvotteluissa on ollut opetuksen leikkausten maltillistaminen. Paljon keskustelua koulujen säästöjen osalta herätti etukäteen puhe eräiden lähikoulujen lakkauttamisesta. Pienten lasten lähikoulut ovat olleet aina meidän prioriteettilistallamme, joten vihreät ehdottivat jo etukäteisneuvotteluissa niiden säilyttämistä. Useiden yhteydenottojen seu-rauksena ja oletetun säästön pienuuden (300 000 euroa) vuoksi kaikki taisivat olla loppujen lopuksi yhtä mieltä siitä, että lähikouluja ei tule näin äkkiseltään lakkauttaa. On hyvä, ettei nyt tehdä hätiköityjä päätöksiä.
Vihreät on ollut neuvotteluryhmistä ainoa porukka joka on lisäksi esittänyt selvää summaa opetussäästöjen vähentämiseksi. Halusimme puolittaa 3,6 miljoonan säästöt, joita esitettiin opetusresursseihin ja avustajiin. Asia uhkasi jäädä avoimeksi ja lopullisesti vasta syksyn budjettineuvotteluissa päätettäväksi, mutta koska koko ryhmämme ei tähän suostunut, saimme lopulta neuvoteltua miljoonan kevennyksen opetus- ja avustajaresursseihin kohdistuviin säästöihin.
Lopputulos on kelvollinen, vaikkei paras mahdollinen. Neuvottelemalla löysimme kuitenkin kompromissin ja saimme opetukselle lisää resursseja, mikä on oivaa ennaltaehkäisyä.
Puhtaasti hyvääkin paperissa on: Muun muassa lastensuojelun painopisteen siirtäminen peruspalveluihin on saanut kiitosta muualla. Kiinteistötoimialan puolella suunnittelua parannetaan, ja rakennuskustannusten karkaamiseen käsistä onkin jatkossa puututtava tosissaan: Kunnollisella suunnittelulla säästämme miljoonia.