Turun tämänpäiväisessä valtuuston kokouksessa käsiteltiin talousarviota ensi vuodelle ja taloussuunnitelmaehdotusta vuosille 2014-2016. Tämän ainoan päätöspykälän lisäksi jätettiin luonnollisesti aloitteita, joita tehtailin minäkin yhden kappaleen.
Valtuustoaloite pyöräväylän rakentamiseksi välille Hämeenkatu-Rehtorinpellonkatu-Vatselankatu-Uraputki
Turun korkeakoulujen ytimessä sijaitseva Ylioppilastalojen ja Kauppakorkeakoulun välistä kulkeva Rehtorinpellonkadun ”kevyen liikenteen” väylä on kenties Turun vilkkaimmin liikennöityjä reittejä, jossa pyöräily ja jalankulku on yhdistetty samalle väylälle. Kulkumuotojen yhdistäminen aiheuttaa paitsi liikenteellisiä vaikeuksia, myös suoranaisia vaaratilanteita. Sekä pyöräilyn, kävelyn että moottoriliikenteen sujuvoittamiseksi väylä tulisikin rakentaa erillisiksi pyörätieksi ja jalkakäytäväksi matkalla Hämeenkatu-Rehtorinpellonkatu-Vatselankatu-Uraputki.
Reitti voidaan jakaa kolmeen ongelmalliseen alueeseen, joista kaikilla on omat erityiset tarpeensa: Hämeenkadun 30 metrin yhdistettyyn ”kevyen liikenteen” pätkään, yhdistettyyn väylään välillä Rehtorinpellonkatu-Vatselankatu ja parkkipaikkaan välillä Vatselankatu-Uraputki.
30 metrin osuus Hämeenkadulla välillä Kiinamyllynkatu-Rehtorinpellonkatu (Hämeenkadun Hesburgerin kohdalla) on nykyisenä yhdistettynä väylänä ongelmallinen erityisesti, koska Hämeenkadun pyörätie on erillinen sitä ennen ja sen jälkeen. Näin ollen lainkuuliainen pyöräilijä tai kävelijä joutuu nykyisellään lyhyellä välillä asemoitumaan kaksi kertaa uudelleen. Olisi kaikin puolin järkevää, että tämä osio muutettaisiin erillisiksi pyörätieksi ja jalkakäytäväksi muun Hämeenkadun tavoin.
Rehtorinpellonkadun ja Vatselankadun väylä on erityisesti korkeakoulujen luentoaikoina vilkkaasti liikennöity ja hankala sekä pyöräilijöille että jalankulkijoille. Ahtaimmillaan väylä ei ole tarpeeksi leveä kaikille kulkijoille, jolloin jotkut pyöräilijät ovat pakotettuja siirtymään autotien puolelle ajamaan, mikä puolestaan vaikeuttaa myös moottoriliikennettä alueella. Väylää olisi mahdollista leventää, jotta jalkakäytävän viereen saataisiin rakennettua erillinen pyörätie. Toinen vaihtoehto olisi esimerkiksi pyöräkaista.
Vatselankatu-Uraputki -väli on erityisen vaarallinen, koska lopun pyörätieyhteyttä ei ole asemakaavassa ja sekä pyöräilijät, jalankulkijat että autoilijat ajavat näin ollen toistensa seassa parkkialueella. Vaaratilanteiden välttämiseksi tällä välillä tulisi asemakaavaa muuttaa siten, että pyöräväylä merkitään selkeästi sekä kaavaan että maastoon. Turun yliopiston mahdolliset suunnitelmat alueen rakentamisesta eivät olisi esteenä tälle pienen mittaluokan kaavamuutokselle, vaan ne päinvastoin voisivat tukea toisiaan.
Esitän, että välillä Hämeenkatu-Rehtorinpellonkatu-Vatselankatu-Uraputki selvitetään sekä erillisten jalkakäytävän ja pyörätien että pyöräkaistan vaihtoehdot. Tämän jälkeen erillisen pyöräväylän rakentamiseksi ryhdytään tarpeellisiin suunnitelmiin sekä mahdollisiin asemakaavamuutoksiin. Suunnitelmien toteuttamiselle tulee varata tarpeellinen rahoitus tulevissa budjeteissa. Myös erillisen pyöräväylän jatkuminen eteenpäin Ylioppilaskylää kohti on samassa yhteydessä selvitettävä ja arvioitava.