Turun kaupunginjohtaja esittää Turku Energian osallistumista Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen. Lopullisen päätöksen asiassa tekee Turun kaupunginvaltuusto.
Fennovoiman omistaminen merkitsee Turulle melkoista taloudellista riskiä. Turku Energia on Fennovoiman omistajan Voimaosakeyhtiö SF:n osakas 3,4 % osuudella. Uuden sijoitettavan omapääoman osuus olisi vuoteen 2024 mennessä 39,2 miljoonaa euroa. Kun laskuihin lisätään vieraan pääoman osuus, tulisi hankkeen velattomaksi investointikustannukseksi Turku Energialle noin 138 miljoonaa euroa.
Fennovoiman taloudellisista riskeistä omistajille ovat puhuneet hyvin esimerkiksi Osmo Soininvaara ja Ville Niinistö. Soininvaara on laskenut Fennovoiman sähkölle hinnaksi vähän yli sata euroa/MWh. Ensi talven sähköä myydään juuri nyt hintaan 43 €/MWh. Vuosittaiset tappiot olisivat valtavia. Uuden voimalan lopulliset kustannukset eivät ole tiedossa, mutta jo nykyisillä laskelmilla joutuisimme maksamaan vuosikymmeniä ennen kuin hanke hyödyttäisi. Riski ja vastuu olisi Turulle vieläkin hurjempi, jos budjetti ei pidä – Ja veikkaanpa Olkiluodon kokemuksella, että se tuskin pitää.
Hankkeeseen osallistuminen sitoisi investointivarat ydinvoimaan todella suurelta osin, mikä rajoittaisi muiden investointien tekemistä. Mitä kävisi uusiutuvan energian edistämiselle ja kehittämiselle, mistä muutkin puolueet niin kauniisti puhuvat? Järkevämpää olisi luopua kokonaan energiayhtiö Fennovoiman omistuksista tässä vaiheessa. Meillä on viisaampia, tulevaisuuden ratkaisuja vaikka millä mitoin: Puhtaasta, hajautetusta ja uusiutuvasta energiasta voitaisiin tehdä Turun ja Varsinais-Suomen valttikortti.