Kuohunta turkistarhauksen, tehotuotannon ja muiden eläinoikeuskysymysten tiimoilta ei ota laantuakseen. Eikä pidäkään: Ainakaan niin kauan, kun olosuhteet eivät parane.
Oikeutta Eläimille julkaisi jälleen uutta kuva- ja videomateriaalia turkistarhoilta. Materiaali esitettiin 45 minuuttia -ohjelmassa toissapäivänä. Yritin katsoa Facebookissakin levinnyttä 8,5-minuuttista videota, mutta aloin voida 20 sekunnin jälkeen niin pahoin, että päätin olla kiduttamatta itseäni sen enempää. Tiedänhän kuitenkin, mitä mieltä olen asiasta. Vihreät haluavat kieltää turkistarhauksen.
Nykyisen eläinsuojelulain mukaan ”tarpeettoman kivun ja tuskan tuottaminen eläimille on kielletty” (EläinsuojeluL 3§). Minun on hyvin vaikea kuvitella, mitä on tarpeellinen kärsimys, kipu ja tuska sekä näiden tuottaminen. Minun on myös hyvin vaikeaa ymmärtää, missä maailmassa maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila elää. Hänen mielestään ”kuitenkin viime kädessä eläimen hyvinvointia voidaan arvioida sillä, miltä eläin näyttää.” (MTV3.fi 17.2.) Mitä tämä edes tarkoittaa? Onko ruma eläin pahoinvoivampi kuin söpö eläin? Voiko hyvinvoivalta näyttävä eläin hyvin, jos sen ripustaa korvistaan roikkumaan? Voiko tätä teoriaa soveltaa ihmisiinkin, ja jos voi, lasketaanko vaikkapa vakavasti masentuneet hyvinvoiviksi?
Eläinten hyvinvoinnin mittarina pitäisi olla eläinten kokema hyvinvointi. Eläimet ansaitsevat onnellisen elämän, koska ne ovat kykeneviä tuntemaan kärsimystä, kipua tai onnea. Ideaalilainsäädännössä ei tehtäisi eroa lemmikki- ja tuotantoeläinten välillä – Vaikka tämä käytännössä johtaisikin tuotannon as we know it loppumiseen. Osittain juuri siksi.
Ihmiskunnasta kertoo paljon se, miten se kohtelee heikompiaan, kuten eläimiä. Turkistarhaus on julmaa ja tarpeetonta toimintaa, joka tulee siksi lopettaa. Suomeen tulee perustaa eläinasiavaltuutetun virka, jossa toimiva henkilö seuraisi eläinsuojelulain toteutumista ja edistäisi eläinten hyvinvointia parantavia toimenpiteitä yhteistyössä viranomaisten, tuottajien ja eläinsuojelujärjestöjen kanssa. Eläinsuojeluasiat pitää siirtää maa- ja metsätalousministeriöltä ympäristöministeriölle, ja sekä lain vaatimuksia että valvontaa tulee lisätä. Ruoantuotannon ympäristökuormitusta ja tuotantoeläinten kärsimystä on vähennettävä suuntaamalla tuet kestäviin ja eettisiin tuotantotapoihin.
Olen sitoutunut turkistarhauksen lopettamisen ajamiseen Animalian kampanjassa.