MTK:n pää-äänenkannattaja Maaseudun Tulevaisuus julkaisi viikko sitten niin paksua kuraa, että ainakin itselläni meni sen sulattamisessa päivä jos toinenkin. Lehden pääkirjoituksessa vaadittiin petokannoille kattoa ja kerrottiin muun muassa, miten yksikään suurpetolaji ei Suomessa ole uhanalainen, miten saimaannorppa on jo pelastettu ja miten petokannoille määriteltävä katto on ”paras tapa turvata luonnon monimuotoisuus myös jatkossa.”
Jännää. Kaksi päivää aiemmin julkaistussa ympäristöministeriön ja Suomen ympäristökeskuksen Suomen lajien uhanalaisuus -selvityksessä luetellaan nimittäin muun muassa susi, ahma, ilves ja karhu. Joka kymmenes Suomen eliölaji on yhä uhanalainen, ja uhanalaistumisen vauhti kiihtyy. Uhanalaisten listalla on kuin onkin myös saimaannorppa. Itse en kutsuisi tätä pelastetuksi tapaukseksi.
Suomen piti pysäyttää luonnon monimuotoisuuden väheneminen yhdessä muiden EU-maiden kanssa vuoteen 2010 mennessä. Tässä ei ole onnistuttu, enkä usko että siinä onnistutaankaan, mikäli noudatetaan Maaseudun Tulevaisuuden mahtavia keinoja. Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto sen sijaan on listannut oikeita keinoja monimuotoisuuden säilyttämiseksi. Olemme myös vaatineet maa- ja metsätalousministeriön lakkauttamista. Siellä Kepu pettää tekemällä säännönmukaisesti luonnon monimuotoisuuden kannalta tuhoisaa politiikkaa. Maaseudun Tulevaisuus taas näköjään myös valehtelee. Eipä näytä valoisalta se tulevaisuus.
Tunnettu susien puolestapuhuja, kansanedustaja Tanja Karpelan mielestä ministeriön tulisi mieluummin parantaa petokorvausjärjestelmää, eikä myöntää lisää pyyntilupia.
– Nykyinen petokorvausjärjestelmä tuntuu teetättävän vain lisätöitä poroisännille. Porovahinkojen tarkastamiseen ja varmistamiseen kuluu paljon työaikaa ja se vain aiheuttaa lisää petovihaa. Sen vuoksi minusta olisi parempi muuttaa petokorvausjärjestelmää siten, että korvaukset maksettaisiin sen mukaan, kuinka paljon petoja on alueella, sanoo Karpela
Kiitos kommentistasi! Korvausjärjestelmän uusiminen on omasta mielestänikin paljon järkevämpää kuin pyyntilupien lisääminen.
-Saara