Ensimmäinen heinäkuuta eduskunta äänestää uusien ydinvoimaloiden rakentamisesta. Vihreät tulevat äänestämään lisäydinvoimaa vastaan, mutta pelottavan moni muiden puolueiden edustajista on yhä epävarma tai positiivisella kannalla. Olen ollut yhteydessä moneen vaalipiirini kansanedustajaan ja kertonut, miksi toivon heidän äänestävän ydinvoimaa vastaan. Toivon, etten joudu jättämään tuleville sukupolville perinnöksi ydinjätehautaa.
Tämän päivän Turkulainen (sivu 7) julkaisi mielipidekirjoitukseni, jossa avaan hieman niitä ydinasioita (heh heh), joiden takia ydinvoimaa ei kannata rakentaa lisää.
Lisäydinvoima olisi tarpeetonta, haitallista ja vaarallista
(Julkaistu Turkulaisessa no.48 30.6.2010)1.7. on lopullisen ydinvoimapainin vuoro, kun eduskunta päättää Suomen energiatuotannon tulevaisuudesta. Päätös rakentaa kaksi uutta ydinvoimalaa olisi valtava virhe suomalaisessa energiapolitiikassa, jos yhtään osataan katsoa faktoja. Päätös tuhoaisi sitä työtä, jota uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden kehittämiseksi on tehty. Laskelmat osoittavat, että lisäydinvoimalle ei Suomessa ole tarvetta.
Ydinvoima on epävarmaa. Olkiluoto 3 on Suomen historian epäonnistunein suurhanke. Se on kolme vuotta aikataulusta jäljessä, sen kustannukset ovat nousseet puolella, työpaikat ovat valuneet Suomen ulkopuolelle ja rakentamisessa on törmätty satoihin turvallisuuspoikkeamiin. Vastuullinen päättäjä ottaisi virheestä opiksi eikä väkisin tekisi kahta lisää.
Ydinvoiman ongelmat ovat aivan yhtä todellisia kuin aikaisemminkin. Ydinpolttoaineeseen tarvitaan uraania, jonka louhinta aiheuttaa ympäristö- ja terveysriskejä. Ydinjäte on niin vaarallista, että se pitää eristää ihmisistä ja luonnosta tuhansiksi vuosiksi. Riittävän varmaa tapaa tehdä tätä ei ole vieläkään keksitty missään päin maailmaa, ja Suomesta tuskin halutaan ydinjätetunkiota. Tutkimuksille, jotka kyseenalaistavat peruskallion luotettavuuden, ei voida viitata kintaalla.
Erityisesti esiin tulleiden jääviysepäilyjen ja vajaavaisten, jopa olemattomien, selvitysten valossa ei voi kuin kysyä, mikseivät ydinvoimapoliitikot ja -virkamiehet uskalla kertoa koko totuutta vaan kiirehtivät ydinvoimapäätöstä. On myös uskomatonta, että sähkön kulutusennusteita voi 2010-luvun Suomessa muutella sen mukaan, monelleko ydinreaktorille ministeri haluaa antaa luvan.
Tehostamalla energiankäyttöä ja panostamalla kotimaisiin uusiutuviin energialähteisiin vahvistamme suomalaista energiaosaamista. Ilmastonmuutoksen hidastaminen edellyttää, että koko maailman
energiahuolto rakennetaan uusiksi vuosisadan puoliväliin mennessä. Tämä tarkoittaa valtavia markkinoita niille, jotka myyvät energiatehokkuutta ja uutta energiateknologiaa – Ei menneen vuosisadan ”välivaiheen ratkaisua”.Kahta tai useampaa uutta lupaa kannattaa alle viidennes suomalaisista. Myös kansanedustajien enemmistön luulisi ymmärtävän, että Suomen on tartuttava uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden tarjoamiin mahdollisuuksiin ja lakattava kuuntelemasta sokeasti vanhanaikaisen teollisuuden edunvalvojien tunkkaisia mielipiteitä.
Saara Ilvessalo
Turkulainen varakaupunginvaltuutettu
Turun vihreät nuoret ry:n puheenjohtaja