Julkaistu Turun Sanomien Kirjoittajavieras-palstalla 9.3.2010
Kehittyneeseen yhteiskuntaan kuuluu mahdollisimman avoin päätöksenteko ja hallinto. Viimeisen vuoden sisällä demokratian valtamerialusta ovat kuitenkin, jälleen kerran, horjuttaneet milloin vaalirahasuhmuroinnin, milloin muuten vain epämääräisen päätöksenteon aallot. Tietomme kunnanvaltuutettujen tai kansanedustajien teoista sekä päätöksenteon kulusta perustuvat usein ainoastaan päättäjien omiin väitteisiin tai median luomaan hätäiseen kuvaan asiasta.
l
Päätöksenteon avoimuutta on lisättävä niin Turussa, Varsinais-Suomessa kuin muuallakin maassamme. Päätösten taustoja ja päätöksentekoprosessia on avattava entistä läpinäkyvämmiksi. Kansalaisille on tarjottava mahdollisuudet seurata esimerkiksi kunnanvaltuutettujen toimintaa valtuustokauden aikana, ei pelkästään kerran neljässä vuodessa, kun ehdokkaat laskeutuvat kaduille jakamaan vaalimainoksia. Avoimuus sisältää sekä kansalaisten osaannuttamisen päätöksentekoon, yksittäisten lausuntojen ja päätösten avaamisen että kokonaisprosessien selventämisen ja läpinäkyvyyden.
Suomessa on tähän mennessä hyödynnetty heikosti tietoyhteiskunnan tuomia mahdollisuuksia demokratian vahvistamiseen. Eräs helppo askel edistää päätöksenteon avoimuutta on videoida kunnanvaltuuston kokoukset internetistä nähtäviksi. Valtuutettujen puheenvuorot tulisi leikata erillisiksi videoleikkeiksi, jolloin äänestäjä voisi seurata, millaisten lausuntojen heittelijälle oma ääni onkaan mennyt.
l
Valtuuston kokouksia videoidaan ja linkitetään internetiin nykyään esimerkiksi Helsingissä. Jotkin kunnat ovat tyytyneet esittämään kunnanvaltuuston kokouksia radiolähetyksinä. Harva kuitenkaan jaksaa radiosta kuunnella pitkää lähetystä, saati sitten käyttää arki-iltansa seuraten valtuuston kokousta paikan päällä. Äänestäjän pitää voida valikoida asioista ne, jotka häntä kiinnostavat. Tietoyhteiskunnan hyödyntäminen tässä tarkoituksessa lisäisi tietoisuutta valtuuston tapahtumista ja edesauttaisi erityisesti nuorten kiinnostusta politiikkaan.
Kansalaisille on tarjottava mahdollisuus seurata edustajiensa poliittista toimintaa ja päätösten valmistelua. Turun ja sen ympäristökuntien tulisikin toimia edelläkävijöinä avoimuudessa sekä läpinäkyvyydessä. Niinkin helppo asia kuin valtuuston kokousten tallentaminen videolle edistäisi huomattavasti kuntalaisten tietoisuutta valtuutettujen todellisista linjauksista.
Kirjoittaja on oikeustieteen ylioppilas ja turkulainen varakaupunginvaltuutettu (vihr).