Olin viikonloppuna Helsingissä muun muassa Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton jäsenjärjestötapaamisessa. Ihanien ihmisten lisäksi kokoontumisesta jäi käteen mainioita vinkkejä Turun vihreiden nuorten toiminnan kehittämiseksi. Keskustelua käytiin tempauksien järjestämisestä ja kokouskäytännöistä aina vaalistrategioihin ja mustetäpläanalyyseihin asti.
Tämäkin päivä sujui kokoustamisen merkeissä. Pääsin ensimmäistä kertaa istumaan Åbo Akademin oppilaskunnan edustajiston kokoukseen, jossa suurimpana asiana oli sääntömuutos ja edustajistokauden pidentäminen yhdestä vuodesta kahteen. Edellisenä päivänä Liberala Studentklubben (lue: RKP) toi myös yllättäen esille lisäyksen edustajiston pienentämisestä 31:stä jäsenestä 21:en.
Ennen kokousta pohdimme Gröna Listanin toisen varsinaisen jäsenen Sabina Eerolan kanssa muutosten hyviä ja huonoja puolia. Muiden ylioppilaskuntien suosimaa kaksivuotiskautta puolsimme lämpimästi, vaikka tuleekin olemaan vaikeampaa löytää kahdeksi vuodeksi sitoutumaan valmiita vaaliehdokkaita. Sääntömuutos varmistaisi kuitenkin esimerkiksi juuri jäsenten suuremman sitoutumisen, Turun yliopiston kalliin vaalikoneen käyttömahdollisuuden ( 😀 ), kokemuksen hankkimisen ennen uusia vaaleja sekä paremman jatkuvuuden.
Pienennysehdotus sen sijaan tuli niin puskista, ettei sitä sulattamatta nielty. Mitkä ovat edut, miksi juuri 21 ja miksi näin nopeasti? LSK ei osannut antaa tyydyttäviä vastauksia, ja Vihreät ovat laajan edustuksen kannalla. Lisäksi pienet ryhmät kärsisivät pienennyksestä eikä tarvittavia selvityksiä vaikutuksista oltu tehty. Äänestimme lisäystä vastaan, mutta se meni läpi tiukasti. Kauden pidennykseen tarvittiin 24 ääntä 26:sta, ja kaikki tiesivät asian olevan paitsi tärkeä myös kymmenisen vuotta suunniteltu ja nyt kiireinen. Äänestimme muutoksen puolesta, mutta neljä jäsentä äänesti tyhjää aiheuttaen näin ollen asian hylkäyksen. Huonoa valmistelua RKP:lta ja ennakoimatonta käytöstä tyhjää äänestäneiltä! Sääntömuutosta saataneen taas odottaa pitkään ja hartaasti…
Kunnallispolitiikassa puhetta ohjaavat talous ja säästötoimenpiteet. Peruspalvelulautakunta ottaa persnettoa ja lupailee parannuksia, kun taas kaavoitus käy kuumana mutta ilman yleiskaavoja. Toivon yhä, että finanssikriisiä osattaisiin hoitaa sekä mikro- että makrotasolla Green New Deal -tyylisesti! Lue lisää vaikka Euroopan Vihreiden vaaliohjelmasta, erityisesti viimeisestä kappaleesta.