Talous, talous, talous. Pitäisiköhän jotain muutakin elvyttää?
Viikonloppuna Nuori Vihreä Vaikuttaja -kurssin viimeisellä osalla esille nousi ihmisten elvyttäminen. On ollut surkuhupaisaa huomata, että talouden elvyttäminen johtaa toimenpiteisiin, mutta ihmisten pahaa oloa spekuloidaan vain puheen tasolla. Talous ja ihmisten hyvinvointi ovat tiukasti sidoksissa toisiinsa, mutta jotkin tahot ovat unohtaneet, ettei talouskasvu tarkoita ihmisten olon kohenemista.
Ihmisten elvyttämisen lisäksi nyt pitää elvyttää demokratiaa. Vaikka mielestäni esimerkiksi eläkeiän nostaminen on pakollista ja hyväkin asia, ei hallituksen sanelupolitiikka miellytä. Intressijäsjestöjä kuullaan muttei kuunnella, sillä takahuoneessa päätös on jo lyöty lukkoon. Tämä ei ole legitiimiä politiikkaa. Sama pätee esimerkiksi yliopistolain, Alku-hankkeen ja Lex Nokian osalta. Niiden, joita laki koskee, sanomisten ei ole annettu vaikuttaa lain sisältöön, vaan raha tuntuu sanelevan lakitekstin molemmissa substansseissa.
Politiikan lähtökohdan pitää olla ihmisten tarpeet, onnellisuuden mahdollisuuden takaaminen. Yliopisto, jotka ovat niitä harvoja paikkoja joissa tarkoitus ei toistaiseksi ole ollut tuottaminen, alistetaan markkinavoimille. Lex Nokiassa oletataan, että työnantajat ovat rehellisempiä kuin työntekijät ja taloyhtiöt harkintakykyisempiä kuin poliisivoimat. Alku-hanketta markkinoidaan pienenä organisaatiouudistuksena, kun tosiasiassa ympäristön etuja ajavia tahoja yritetään alistaa ja omille kotieseuduille ”pekkaroidaan” työpaikkoja niin, ettei kukaan oikeastaan ole selvillä siitä, kenelle töitä oikeastaan tekeekään.
Kunnallisella tasolla valtuutetut valittavat alhaisista äänestysprosenteista vaaleissa, mutta kun 10% kunnan äänestysoikeutetuista kerää aloitteen kunnallisesta neuvoa-antavasta kansanäänestyksestä, se lytätään naurettavan löyhin perustein. Asukkaiden kuulemisprojektit jäävät juurikin samalle tasolle, kuulemiseksi muttei kuuntelemiseksi. Demokratia, kansanvalta, on kriisissä, eikä yhtään vähempää sidoksissa ihmisten hyvinvointiin kuin talous: Tutkimusten mukaan ihminen voin paremmin, kun hän kokee itse voivansa päättää häntä koskevista asioista.
Älä ruoki vallan keskittymistä. Ruoki demokratiaa. Täydennetään epäsuoraa demokratiaa suoralla. Keskustelua käydään valtakunnallisesti nyt, osittain Turun kansanäänestysaloitteen takia. Osallistu siihen ja ole osa muutosta. Viisaampia sanoja lainatakseni: ”Be the change you want to see in the world”.
Yliopistolain vastustus on vain pienen, mutta äänekkään, vähemmistön valitusta. Unohdat täysin, että useat yliopistojärjestöt tukevat uudistusta, arvioiden mukaan jopa enemmistö. Eikös enemmistön kuunteleminen ole sitä kuuluisaa demokratiaa?
Jotte tekstisi olisi vain tyhjää lätinää, niin mitä ehdotat? Miten ”elvytät ihmisiä”, kun talous syöksyy? Miten vähennät talouden merkitystä?
Useat tukevat suuntaa oikeana, mutta vastustavat samoja yksityiskohtia kuin äänekkäät vastustajat.
Olen tekstissä ehdottanut useaakin toimenpidettä, ja puhun nimenomaan demokratian elvyttämisestä. Ihmisten elvyttäminen on jokaisen tehtävä. Yhtenä esimerkkinä niistä toimenpiteistä, joita voitaisiin tehdä, on lyhentää ihmisten työaikoja irtisanomisten sijaan.
Terv. Saara